Сайт за родителите, членове на родителското настоятелство при ЦДГ "Дружба-Първи юни",Пловдив

 
Сайт за родителите, членове на родителското настоятелство при ЦДГ "Дружба-Първи юни",Пловдив

 
Рейтинг: 3.00
(75)
Новини и събития
Глог
Нормативни документи
Анкети
Форум
Фото Галерия


Публикации за нас Адреси За контакти

Новини и събития / За родителите

26 Януари 09, 18:58 / Автор: Десислава Белева
КОНЦЕПЦИЯ ЗА ТОРБИЧКИТЕ ОТ ЛЕН

Принципно, идеята за ушиването на торбичките ми хрумна след като прочетох една статия в тази връзка.

Днес се предлагат и други алтернативи на полиетилена – хартиени торбички, дегрален и др. полиетилен за многократна употреба, но всички широко лансирани алтернативи си имат по някой и друг недостатък.

Хартиените торбички се разграждат, но за производството им също са необходими много ресурси и енергия, отделно от това те не са много здрави и не са устойчиви на влага.

Полиетиленовите торбички за многократна употреба са за предпочитане пред тези, които се късат бързо и лесно, но си остават труднорециклируем отпадък, който не се разгражда стотици години.

Деграленът е нещо сравнително ново. Той от своя страна също е петролен продукт, който има качествата на полиетилена, но се разпада в природата много по-лесно. Неговите предимства са безспорни, защото той се разпада на малки части много по-бързо, но ефектът му е по-скоро козметичен и дали това е оптималното решение.

Както често се случва, оптималното решение е връщане към доброто старо време, когато всички ние имахме изграден навик да ходим на пазар с пазарски чанти и мрежи. Тогава и сиренето ни увиваха в амбалажна хартия и хляба не беше задължително пакетиран. Изобщо като всичко става по-подредено и по-чисто, дали наистина е така?!

Решихме, торбичките да бъдат от лен, защото ленът е едно много благодарно влакнодайно растение, за отглеждането, на което не са необходими пестициди и много вода. Устойчиво е и на вредители.

От друга страна децата са много благодатна почва за посяването на идеи, свързани с бъдещето на планетата, тъй като съзнанието и животът им не са обременени с навици и табута.

Всеки родител знае, че може много да научи от децата си, а и високо цени подареното и изработеното от своето дете, така че да дадем в ръцете на родителите, нещо хубаво, на което сме научили децата, което ще се запази дълго беше в основата на цялата концепция.

В импровизирания интернет конкурс за надпис-послание (слоган) не взеха участие много хора, но идеите, които изпратиха бяха много хубави. Спряхме се на „На пазар ме вземи – земята съхрани”, защото максимално кратко и ясно казва на хората какво трябва да направят, за да подобрят навиците си, поне дотолкова, доколкото се касае да си възвърнем навика да пазаруваме с платнени торбички за многократна употреба.

Все си мисля, че понякога и то съвсем заслужено трябва да се вслушваме и в уроците на нашите деца – те със сигурност имат какво да ни кажат за бъдещето. Нека ги послушаме!

Ето и другите идеи за слоган, всички са много свежи:

ИНА НИКОВА:

1.     „Планетата ще диша по-лесно ако замениш найлончетата с мен."

2.     "Вдишваме...и издишваме... вдишваме... издишваме.... – с мен е по-лесно!"

3.     "Любима вещ, от любимо същество, за да подарим по-добър живот на всички които обичаме";

4.     "Мамо, грижи се за моето бъдеще всеки ден - НЕ на вредния полиетилен!"

Цвятко Багрянов:

5.     ."На пазар ме вземи, Земята съхрани!"

6.     "Използвай ме всеки ден, бъди Супермен!”

Александрина Брезоева от София 

7.     ПРОСТО Е ЧИСТО"или

8.     "ЧИСТО И ПРОСТО"

Емилия Станева

9.     "Пазарувай само с мен - светът да е зелен!

С поздрав към Вас: Любомира Петрова, Пазарджик, ул."Дунав"13, ет.2, ап.28

Ето и моите предложения:

1.Бъди добричка с екоторбичка!

2.С мисъл за Земята!

3.С мен оцелява Земята.

4.С теб пазим Земята.

5.Със сърце за Земята.

 


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.095